HISTORIA

FORMY DZIAŁANIA

STATUT (Wersja PDF)

Historia

Działalność naszej organizacji rozpoczęła się wraz z wdrożeniem reformy samorządowej, a w szczególności z inicjatywy ówczesnej Radnej Powiatu Pani Teresy Tomaki. Potrafiła Ona skupić wokół siebie ludzi dla których pomoc bliźniemu nie była obojętna. Wspólnie z Nimi w każdej z gmin powiatu rzeszowskiego zorganizowane zostało spotkanie w środowisku osób niepełnosprawnych. W trakcie dyskusji uczestnicy mówili o problemach osób niepełnosprawnych jak również sposobach i możliwościach ich rozwiązania. Wynikiem tych spotkań było zarejestrowanie w każdej gminie Powiatu stowarzyszenia pomocy osobom niepełnosprawnym. Stowarzyszenia te zaczęły ze sobą współpracować, organizując wspólne imprezy i spotkania integracyjne. Tak powstała idea zarejestrowania Związku Stowarzyszeń Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Powiatu Rzeszowskiego, którego dokonano w dniu 7 września 2000 r.

Głównymi działaniami naszej organizacji są:

• Prowadzenie Bezpłatnej wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego i pomocniczego, w ramach, której mieszkańcy powiatu rzeszowskiego mogą użyczyć na okres czasowy potrzebny, specjalistyczny sprzęt. Obecnie na stanie posiadamy ponad 600 szt. w tym: elektryczne łóżka wspomagające obsługę osoby leżącej, wraz z materacem przeciwodleżynowym i wysięgnikiem, balkoniki, wózki, rowerki, koncentratory tlenu, ssaki, piłki, równoważnie itp. Pomagamy w wyborze odpowiedniego sprzętu, udzielamy kompleksowej informacji o placówkach świadczących usługi i działania na rzecz osób niepełnosprawnych.
  • Aktywizacja społeczna osób niepełnosprawnych i opiekunów w ramach cyklicznych wyjazdów rekreacyjno - turystycznych w ciekawe miejsca pod względem kulturowym lub krajobrazowym.
  • Powiatowy Dzień Jedności z Osobami Niepełnosprawnymi - impreza masowa skupiająca środowisko osób niepełnosprawnych i otoczenia odbywająca się corocznie w innej gminie powiatu.
  • Organizacja grupowego turnusu rehabilitacyjnego do miejscowości nadmorskich.

ALT