Bezpłatna Wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego i pomocniczego

Czwartek 8:00 - 15:00
Piątek 8:00 - 15:00

Szanowni Beneficjenci

Prosimy, o stosowanie się do poniższych zasad w Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego:

• • W Wypożyczalni może przebywać tylko 1 osoba.
  • • Każdy Beneficjent podczas całego pobytu w biurze wypożyczalni musi mieć zasłonięte usta, nos i założone rękawiczki jednorazowe.
  • • Tylko pracownik wypożyczalni ma dostęp do części magazynowej wypożyczalni.
  • • Prosimy o wcześniejszy kontakt tel: 17 85 78 695 lub e-mail: zwiazeksponprz@wp.pl w celu rezerwacji sprzętu lub ustalenia terminu i godziny zwrotu sprzętu.
  • • Sprzęt zwracany będzie podlegał obowiązkowej kwarantannie w wydzielonej części magazynowej.
  • • Każdy z Beneficjentów wypożyczalni zobowiązany jest do samodzielnej dodatkowej dezynfekcji sprzętu przed użytkowaniem czy zwrotem.
  • • Osoby wykazujące oznaki silnego przeziębienia nie będą obsługiwane.

Bezpłatna Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego i Pomocniczego

Jednym z priorytetowych działań naszej organizacji jest prowadzenie bezpłatnej wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego i pomocniczego.

Wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego jest odpowiedzią na zadanie pomocowe, programem stałym, długoterminowym. Jego realizacja jest szansą dla mieszkańców powiatu rzeszowskiego na bezpłatne korzystanie z nowoczesnego sprzętu rehabilitacyjnego oraz oferowanych w ramach programu usług. Wypożyczalnię prowadzimy od września 2001 roku. Od 2003 roku na potrzeby wypożyczalni wynajmujemy pomieszczenia, na ul. Leszka Czarnego 1 a, Parter, 35- 615 Rzeszów o pow. 90 m2.

Wypożyczalnia działa w ramach Regulaminu, na jego podstawie beneficjenci wypełniają i podpisują umowę użyczenia, w której zobowiązują się do zwrotu sprzętu w określonym terminie w stanie dobrym.

Główne zadania wypożyczalni:

1. Zabezpieczenie potrzeb w bezpłatnym korzystaniu ze sprzętu rehabilitacyjnego i pomocniczego osobom z terenu powiatu rzeszowskiego.
  2. Podniesienie komfortu życia i funkcjonowania osób niepełnosprawnych i starszych mieszkańców powiatu rzeszowskiego.
  3. Podniesienie sprawności ruchowej, społecznej jak również pomoc w powrocie do równowagi psychicznej osób niepełnosprawnych i starszych poprzez udostępnianie nowoczesnego sprzętu rehabilitacyjnego i pomocniczego.
  4. Akceptacja stanu zdrowia i próby dążenia do jego polepszenia i stabilizacji.
  5. Uzyskanie kompleksowej informacji dla beneficjentów pomocy, członków ich rodzin i opiekunów bezpośrednio zaangażowanym w proces rehabilitacji społeczno zawodowej w zakresie form pomocy instytucjonalnej, dofinansowań i refundacji środków i przedmiotów ortopedycznych.
  6. Stałe funkcjonowanie bezpłatnej wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego.
  7. Każdorazowa dezynfekcja i przegląd techniczny przed jego powtórną eksploatacją.